Învață din experiența lui Anne și a lui Maggie

Anne şi Maggie au copilărit în aceeaşi suburbie a oraşului Chicago, au fost la acelaşi liceu şi apoi la aceeaşi facultate. S-au angajat la aceeaşi companie de asigurări. Ba mai mult, lucrau împreună în acelaşi departament.

Cu toate că aveau multe în comun, exista o deosebire evidentă între ele, iar această deosebire le-a afectat direcţia în viaţă. Citeşte mai departe, sunt atât de multe de învăţat din experieţa de viaţă ale celor 2 prietene.

În timp ce Anne era extrovertită şi foarte prietenoasă, Maggie era introvertită şi foarte rezervată. De exemplu, atunci când luau masa împreună cu restul colegilor, Anne întotdeauna intra în vorbă cu cei care se aflau la aceeaşi masă cu ea, în timp ce Maggie prefera să-şi vadă doar de ale ei.

Compania era uriaşă, iar marea majoritate a oamenilor nu se cunoşteau. Anne a profitat de oportunitate şi şi-a făcut foarte mulţi prieteni noi. Maggie doar câţiva. Lui Anne îi făcea plăcere să cunoască noi persoane, să afle mai multe despre vieţile lor, să facă schimb de idei. Maggie foarte rar intra în conversaţii, cu excepţia cazurilor în care la masă se aşeza un bărbat atractiv. Altfel stătea tăcută, cu o mutră plictisită.

Într-una din zile Anne a stat de vorbă cu un om mai în vârstă de la departamentul de personal. Au ajuns la un moment dat să vorbească despre cariera femeilor. Ea s-a confesat că a trecut ceva vreme de când nu a mai învăţat noi deprinderi şi spera ca slujba să îi ofere noi provocări care să îi permită să se dezvolte.

La cîteva zile după acea conversaţie, omul mai în vârstă a oprit-o pe Anne pe coridor. I-a pomenit de un post nou în departamentul de pesonal şi s-a oferit să o ajute cu transferul dacă era interesată.

Cu toate că noua slujbă era doar o altă muncă de secretariat, care nu era mai bine plătită decât anterioara, Annei i-a plăcut ideea pentru că o parte a sarcinilor sale era să-i intervieveze pe cei care îşi dădeau demisia. Ea a încercat în noul post să afle motivele pentru care aceştia au hotărât să plece. A învăţat cum s-ar putea face ca munca acestora să fie mai atractivă:

În tot acest timp Maggie a rămas tot pe vechiul post.

După 2 ani, Anne a ajuns să ia doar interviuri. Acum vorbea atât cu cei care plecau din firmă cât şi cu cei care doreau să se angajeze. Unul din angajaţii intervievaţi a fost chiar Maggie, care tocmai îşi găsise o slujbă de secretariat mai bine plătită. I-a spus Annei că de când a lucrat în această firmă nu a avut niciodată oportunităţi speciale care să o ajute să avanseze aşa că a trebuit să îşi incerce norocul în altă parte.

Au mai trecut încă 2 ani înainte ca Anne să devină asistenta directorului de personal. Principala ei responsabilitate era să evalueze cele mai importante probleme legate de cariera femeilor.

Într-o zi a fost sunată de la o firmă de recrutare ce asista o bancă în recrutarea personalului. Banca tocmai trecea printr-o perioadă foarte dificilă, fiind acuzată de discriminări sexuale în rândul angajaţilor. Era dispusă să plătească un salariu foarte bun unui director de personal care cunoştea bine drepturile salariatelor.

De curiozitate Anne l-a întrebat pe cel de la fima de recrutare cum a ajuns să o contacteze pe ea. Acesta i-a mărturisit că pentru început a contactat o profesoară care scrisese despre probleme similare celor de la bancă în revistele de specialitate. Această profesoară şi-a adus aminte de Anne, care fusese de ceva timp la unul din seminariile sale. A remarcat-o atunci întrucât a vorbit cu foarte mulţi participanţi şi le-a sugerat acestora multe idei extraordinare. A rămas imresionată de felul ei prietenos, deschis de a fi.

Şi uite aşa Anne a devenit directoare de personal la bancă. Şi-a dublat salariul şi şi-a îmbogăţit CV-ul. Dar nu ar fi putut ajunge aici dacă nu ar fi avut parte de experienţa de ani de zile de la firma la care lucrase înainte.

Între timp Maggie s-a căsătorit, a renunţat şi la noua slujbă. Din nefericire căsnicia nu a durat şi s-a văzut din nou nevoită să se întoarcă la munca de secretariat.

Anne era mereu curioasă în ceea ce priveşte viaţa şi oamenii. Maggie era indiferentă şi necomunicativă.

Anne a atras în mod constant noi oportunităţi şi a dobândit noi aptitudini. I-a impresionat în mod plăcut pe cei cu care intra în contact, iar acest lucru a ajutat-o mult în avansarea în carieră.

Maggie nu s-a implicat deloc în relaţii. Aceasta a costat-o şi căsnicia şi cariera. Nu a reuşit să descopere cum să se exprime, cum să interacţioneze, cum să ofere ce are mai bun celor de lângă ea.

Reţine! Şi tu poţi să îţi ajuţi norocul. Fii deschis(ă) şi curios(curioasă) despre oameni şi viaţă. Fii dornic(ă) să ajuţi, să oferi. Fă-te util(ă)!

Parerea ta conteaza!